Beste leden,

Zoals jullie onlangs hebben kunnen lezen is er nieuwe regelgeving op komst voor het modelvliegen en het vliegen met drones.

Op onze website kunnen jullie de originele tekst nog eens nalezen.

Klik hier voor een prachtig overzicht

Voor ons als club is het van belang dat voor het vliegen in clubverband op ons veld te Uddel er weinig verandert. Een brevet is voor vliegen in clubverband voldoende, dit is het basis veiligheidsbrevet (lees jullie huidige brevetten). De maximale vlieghoogte wordt 300 m.

Wel is het zo dat voor vliegen van toestellen met een massa van meer dan 250 gram een exploitatie nr nodig is, aan te vragen bij de RDW. Kosten eerste jaar 20 euro daarna jaarlijks 11 euro. Dit nummer is uniek en is gekoppeld aan de eigenaar/piloot.

Dit nummer dient op al jouw vliegklare toestellen te worden aangebracht (sticker of anderszins).

Voor het vliegen met modellen lichter dan 250 gram en niet uitgerust met een camera is geen exploitatie nummer nodig bijv. de meeste indoor modellen.

Op de kosten voor het exploitatie nummer hebben wij of de KNVvL  geen invloed en wordt bepaald door de RDW.

Wil je buiten clubverband vliegen, met een model zwaarder dan 250 gram, dus op een veldje naar eigen keuze of als je met vakantie in het buitenland bent dan moet je voldoen aan de eisen die de EU opgesteld heeft. Dat houd in dat je voor jouw klasse een z.g. dronebewijs moet kunnen overleggen en ook over een exploitatie nummer moet beschikken. Het gaat te ver om hier in deze mededeling hier volledig op in te gaan lees hiervoor ook de brochures van de overheid en kijk op onze website waar op de nodige linkjes en tekst staat als ook de bijgevoegde tabel.

Wij als ARMC kiezen ervoor om het exploitatie nummer individueel aan te vragen.  E.e.a. heeft onder andere te maken met de wettelijke aansprakelijkheid en het feit dat je met een verenigingsexploitatie nummer niet op locaties mag vliegen waar geen clubactiviteiten zijn.

Of en hoe het aanvragen in zijn werk gaat is op dit moment onzeker, daar er nog een portal bij de RDW vrijgegeven moet worden. Zodra daar meer duidelijkheid over is informeren wij jullie.

Let op als je in het buitenland wil vliegen gelden voor jou de EU regels alsmede de bijzondere regels van het betreffende vakantieland.