Hoe ziet een zwever eruit:

Wat bedoelen we met

verstoorders– engels: spoiler- of ook wel Janheinkleppen genoemd. Maar ook noemen we ze wel: welvingskleppen of duits: Wolbeklappen: dat zijn kleppen die uit de achterkant aan de boven of onderkant van de vleugel kunnen komen. Ze veranderen de welving van het profiel. De draagkracht/weerstandsvermogen wordt aangepast. In de volksmond ook wel allemaal remkleppen genoemd. Niet doen dus.

Als ze alleen uit de onderkant komen heten ze: Splitflaps

Hier zie je de verstoorders boven uit de vleugels komen.

Flaperons zijn ailerons, die zo ingesteld kunnen worden dat ze de functie van verstoorders kunnen uitvoeren.

Het doel van verstoorders is om hoogte af te bouwen zonder snelheid op te bouwen. De glijhoek bij de nadering voor het landen bij de naderingsvlucht wordt  beïnvloed en het uitzweven wordt voorkomen en het vermogen om weer snelheid op te bouwen wordt verminderd. Je landing kan makkelijker worden.

De welfklep produceert een hoop extra weerstand, maar ook extra lift. Je ziet merkbaar de snelheid van de zwever eruit gaan.

Mocht je ailerons en welfkleppen hebben en je kiest ervoor om de welfklep te gebruiken en tegelijkertijd de beide ailerons ook omhoog te zetten, heet dat een butterfly-instelling. Dit verhoogt de daalsnelheid.

Verminderen van de vliegsnelheid kan door de flaps omlaag te zetten en de rolroeren beide omhoog.  

Wat is de kraaienstand? Dat is de instelling, waarbij de kleppen maximaal naar beneden staan en de beide ailerons omhoog.

Wat bedoelen we met flaperons (door sommigen ook wel luchtremmen genoemd):

Met flaperons bedoelen we dat we bij een zwever met alleen ailerons de beide ailerons met een schakelaar op de zender allebei tegelijk omhoog of omlaag kunnen laten gaan om de snelheid uit de zwever te halen, bij, bijvoorbeeld de landing. Die schakelaar kunnen we dan op bijvoorbeeld 10 graden of 30 graden omhoog of omlaag instellen. Op dat moment kun je de ailerons dan uiteraard niet gebruiken om de zwever recht te leggen.

Dat gaan we eens bekijken bij de instellingen op de zender.